Ako ste tek započeli koristiti program e-racuni.hr sigurno vas zanima mogućnost masovnog prijenosa podataka i početnih stanja. Ili možda tražite rješenje za masovno ažuriranje podataka koje već vodite u programu e-racuni.hr (npr. dopuna podataka o partnerima, artiklima, ažuriranje cijena, količina,…)? Ako ste računovođa i od klijenata zaprimate datoteke s periodičnim podacima na knjigovodstvenu obradu, sigurno tražite rješenje za prijenos podataka bez ručnog pretipkavanja.

E-racuni.hr nudi kompletno i jednostavno rješenje za sve prethodno navedene i slične situacije, bilo da se radi o prijenosu početnih stanja, ažuriranjima postojećih podataka ili prijenosu periodičnih podataka na knjigovodstvenu obradu i u online arhiviranje.

Pri prijenosu podataka iz jednog sustava u drugi najčešće su zahtjevane prethodne prilagodbe datoteka strukturama zahtjevanima za uvoz. No, za uvoz podatka iz tablica (Excel, CSV, ODT, …) u e-racuni.hr nije zahtjevano predznanje u uređivanju datoteka kao ni prethodna prilagodba podataka drugoj strukturi. Sve što je potrebno učiniti je slijediti čarobnjaku za uvoz koji će vas voditi kroz cijeli postupak pripreme podataka za uvoz u e-racuni.hr.

Svrha čarobnjaka je pojednostaviti uvoz različitih podataka u program e-racuni.hr, a način primjene detaljno smo opisali u online uputama:

– uvoz poslovnih partnera
– 
uvoz koncepata (skica) izlaznih računa
– 
računovodstveni uvoz računa
– 
uvoz ponuda
– 
uvoz šifrarnika artikala
– 
uvoz izvoda
– 
uvoz PayPal izvoda
– 
uvoz DPD specifikacije plaćanja pouzećem
– 
uvoz HP specifikacije plaćanja pouzećem
– 
uvoz artikala na koncept primke
– 
uvoz kontnog plana
– 
uvoz knjiženja na temeljnicu (glavna knjiga)

Za svaku vrstu uvoza vrijede ista pravila:

  1. na prvom koraku izaberemo datoteku za uvoz u e-racuni.hr iz lokacije na računalu
    (uvoziti možemo datoteke u formatima Excel, OpenOffice, LibreOffice, CSV, TXT odnosno sve moguće formate datoteka s tablicama)
  2. na sljedećem koraku zadajemo pravila mapiranja podataka iz pojedinih stupaca u datoteci koji predstavljaju točno određene podatke u sustavu e-racuni.hr
  3. na zadnjem koraku potvrđujemo uvoz podataka na temelju prethodno zadanih pravila mapiranja