novo2

Zakaj brskalnik internetnega naslova www.e-racuni.com ne prepozna, kot varno povezavo?

Dne 30.09.2021 je globalno potekla veljavnost Let’s Encrypts certifikata DST Root CA x3, katerega nadomešča nov certifikat ISRG Root X1.

Kaj pa to lahko pomeni za samo prijavo v spletno aplikacijo e-racuni.com?

Uporabnik spletne strani, ki ima posodobljeno napravo in na svojem računalniku uporablja operacijski sistem (npr. Windows, Ubuntu, iOS) novejše verzije ne bo imel težave in spremembe ne bo zaznal. Pri nekaterih uporabnikih, ki uporabljajo starejšo napravo oz. operacijski sistem starejše generacije, ki uporablja ravno omenjeni certifikat se to odraža tako, da vas pri vstopu na spletno mesto www.e-racuni.com opozori, da mesto ni varno.

Branje članka tako priporočamo vsem, kateri so prejeli obvestilo ob vstopu v spletno aplikacijo, da spletno mesto naj nebi bilo varno, čeprav temu to ni tako.

Obvestilo, da spletno mesto ni varno (seveda odvisno od brskalnika) lahko izgleda kot primer na spodnji sliki.

Unsafe Website | Web and Internet Facts | Learn About Websites | Servers - OnlineTroubleShooters

V izogib temu sledimo naslednjim korakom, da si posodobite certifikat na vašemu operacijskemu sistemu (Windows, Ubuntu, iOS itd.):

1. Sprva prenesemo nov certifikat iz naslednje preverjene povezave: Prenos certifikata iz Let’s encrypt

2. Po prenosu se premaknemo na mesto, kamor smo shranili datoteko in z desnim klikom na miški izberemo “Odpri“, kot je prikazano na spodnji sliki:

Brez naslova

3. Sledimo čarovniku za uvažanje potrdil in upoštevamo naslednje korake.

  •  Uvažamo potrdilo na lokalni računalnik (privzeto je izbran uporabnik):02
  • Izberemo shranjevanje potrdil v shrambo “Zaupanja vredni overitelji korenskih potrdil“:
    03
  • Postopek dokončamo s klikom na gumb “Dokončaj“:
    04

Zgornji postopek prikazuje posodobitev certifikata na Windows operacijskemu sistemu in po končani namestitvi ponovno zaženete brskalnik in nadaljujete z delom na spletni strani www.e-racuni.com, katera bo tako ponovno upoštevana kot varna povezava.