Kaj urediti v primeru opozorila o napačni vrsti prodaje

Program preverja ali je ustrezna vrsta prodaje, ki ste jo izbrali na dokumentu glede na vrsto (zavezanec za DDV ali ne) in državo kupca.

Kaj točno to pomeni in kako uredimo dokument, da opozorila več ne bo?

Gre se za opozorilo, prikazano spodaj na sliki:

001b

Program ima napredni algoritem, ki vam želi svetovati, da za kupca izstavite dokument s pravilno vrsto prodaje in nato pravilno poročate v obračun DDV. Seveda je to zgolj opozorilo, ki ga lahko mirno prezrete, v primeru, da ne velja za vaše podjetje, ker prodajate pod specifičnimi pogoji in klavzulami za DDV. V kolikor ste eno izmed takšnih podjetij, le kliknete “Potrdi in nadaljuj” ali si celo izključite prikaz opozorila.

Po prikazu opozorila preverimo naslednje ključne točke, da ugotovimo kaj je lahko razlog, da se opozorilo prikaže:

  1. Status vašega podjetja: podjetje je lahko zavezanec za DDV ali atipični zavezanec za DDV, takrat program preverja pravilnost izbrane vrste prodaje na dokumentu. Za podjetja, ki  niso zavezanci za DDV, opozorila ni, saj se ves promet obravnava enako in je neobdavčen. V primeru, da niste zavezanec za DDV je potrebno preveriti pravilnost te nastavitve v vašem podjetju v meniju “Nastavitve -> Nastavitve podjetja -> Osnovni podatki podjetja”.
  2. Kupec: preverjajo se podatki o kupcu na dotičnem dokumentu. Preverja se država kupca, država v katero sodi ID za DDV (za zavezanca) in pa kljukica ali je kupec zavezanec za DDV. Državo oz. naslov se preverja v naslovu za izstavitev računa oz. dostavnega naslova. V primeru, da najdemo tukaj nepravilnost, jo popravimo na dokumentu in po potrebi tudi v podatkih kupca v šifrantu.
  3. Vrsta prodaje: ta more biti pravilna glede na vrsto in državo kupca. Preverimo ali je pravilno nastavljena na nivoju dokumenta ali neposredno na postavki/artiklu.
    1. Na artiklu oz. postavki (na sliki 3.1):  Najprej se preveri vrsta prodaje na artiklu ali postavki, ker ima ta vrsta prodaje prednost pred nastavitvijo na dokumentu. V primeru, da nimamo pravilne lahko popravimo kar na postavki ali v meniju “Zaloge -> Artikli” na artiklu.
    2. Na dokumentu (na sliki 3.2): V primeru, da na postavkah ni posebnosti, se preverja vrsta prodaje na dokumentu in jo popravimo po potrebi.

03b

03b

Po preverjanju vseh točk in pravilnih nastavitvah, opozorila več ne bo. Za tista podjetja, ki opozorilo še vedno vidijo zaradi specifično prodaje ter za podjetja, ki kontrole enostavne ne želijo, je to mogoče izključiti.

Opozorilo izključimo kar s klikom na “Tega ne prikazuj več” neposredno na opozorilu ali v meniju “Nastavitve -> Moje nastavitve -> Ostalo”, kjer ga lahko kadarkoli tudi ponovno vključimo.