Prva stranica 
Natrag 
Naprijed 
Novosti 
 Kopiraj URL stranice 
 
Natisni stranNatisni stran / poglavje  
e-računi upute za uporabu  >  Obračun plaće i drugog ...  >  Obračun plaće

Obračun plaće

Modul za |obračun plaće omogućuje u potpunosti automatiziranu izradu obračuna plaće za neograničen broj zaposlenika. Uporaba programa je jednostavna jer sadrži sve potrebne mjesečne i godišnje podatke (mjesečni fond radnih sati i blagdana za 5-dnevni i 6-dnevni radni tjedan, iznos minimalne i prosječne plaće, minimalne i maksimalne mjesečne i godišnje osnovice za obračun doprinosa, porezne razrede, stope poreza na dohodak, iznos osobnog odbitka i koeficijenata za uzdržavane članove i invalidnost,...) potrebne za izradu ispravnih obračuna s popratnim izvještavanjem za ePorezna, obrascima za zaposlenike, izvještajima za upravu, rekapitulacije, nalozima za plaćanje i dvostavnim knjiženjem na temeljnice glavne knjige.

U programu e-racuni.hr ugrađeni su aktualni podaci i šifrarnici za izradu obračuna plaće i drugih dohodaka: Izrada obračuna plaće i drugog dohotka s isplatom u 2024. godini https://e-racuni.hr/hrracuni/obracun-place-i-drugih-primitaka-s-isplatom-u-2024-godini/

Odabir načina izrade obračuna i postavke isplatne liste

Prije izrade prvog obračuna plaće najprije upišemo podatke o zaposlenicima u kadrovsku evidenciju. Podatke o zaposlenicima možemo uvoziti iz datoteke (npr Excel, CSV,...) u kadrovsku evidenciju ili izravno u obračun plaće s obračunskim podacima koje vodimo izvan sustava e-racuni.hr.

Pri izradi prvog obračuna plaće kroz modul |Plaće |Obračun plaće najprije izaberemo način izrade obračuna:

  
Odabir postavki obračuna plaće
  
  Slika 1: Odabir postavki obračuna plaće

1. Odabirom jedne od sljedećih opcija:

obračun plaće ćemo pripremati na temelju unaprijed pripremeljenih formula odnosno postavki za obračun naknada, raznih dodataka, refundacije bolovanja, neoporezivih primitaka i sl.

Korištenjem formula tj. postavki za izradu obračuna plaće moguća je potpuna prilagodba obračuna plaće individualnim potrebama pojedine organizacije.

2. Odabirom sljedeće opcije:

koristiti ćemo vrlo jednostavan način obračuna plaće koji omogućuje zadavanje npr. fiksnog iznosa bruto/neto satnice ili fiksnog iznosa bruto/neto plaće. Ukoliko se kasnije iskaže potreba za kompleksnijim obračunom plaće, postavke obračuna plaće možemo i naknadno uvoziti.

Koraci za izradu obračuna plaće

U poglavlju "Kako napraviti obračun plaća?" detaljno smo opisali sve korake za izradu obračuna plaće.

Ako u vašoj tvrtki obračunavate plaće sukladno ugovorima koji zahtjevaju detaljniju razradu isplatne liste sa specifičnim podacima, preporučamo pregled uputa za unos vlastitih postavki za izradu obračuna plaće; korištenjem formula omogućena je potpuna prilagodba obračuna plaće individualnim potrebama i zahtjevima (sati povećavanja, umanjenja i razni drugi dodaci...).


Reference na stran

---
Zadnja sprememba 26.02.2024 18:33:20
© E-RAČUNI d.o.o. 2003-2024