POSTouch3

Davčne blagajne – tehnične specifikacije so tu

Z začetkom naslednjega leta bodo vsi podjetniki, ki poslujejo z gotovino morali uporabljati davčne blagajne. Davčne blagajne niso nič drugega, kot običajen program za pisanje računov, ki po izstavitvi gotovinskega računa vsakič o tem obvesti slovensko Finančno upravo. Enako zadevo so uvedli na Hrvaškem že pred 2 leti z imenom “fiskalna blagajna”. Seveda tudi naš program na Hrvaškem že cel ta čas deluje kot “fiskalna blagajna”. Tisto kar so na Hrvaškem uvajali skoraj 2 leti bomo sedaj v Sloveniji dobili v precej krajšem času. Glede na to, da je cel pravilnik praktično prepisan iz Hrvaške verzije nam je država prihranila precej dela.

Tako smo konec prejšnjega tedna končno dočakali tudi objavo tehničnih specifikacij, ki jih programerji potrebujemo za implementacijo davčnega potrjevanja računov. Ker na uporabniški podpori dobivamo na to temo kar nekaj vprašanj bi radi najprej enkrat za vselej razčistili naslednje: program e-racuni.com seveda bo po novem letu deloval kot davčna blagajna.

Kot rečeno je zadeva tudi s tehničnega vidika bolj ali manj enaka, kot na Hrvaškem. Večino zadev smo sprogramirali že pred časom zaradi Hrvaške verzije zato ne pričakujemo nobenih težav kar se tiče same implementacije. Vsekakor pa to ne pomeni, da z uvajanjem ne bo dodatnega dela na uporabniški podpori.

Za uporabo davčnih blagajn bo potrebno urediti naslednje:

 1. Že vnaprej vas prosimo, da si pred 1.1.2016 priskrbite digitalni certifikat za davčno potrjevanje računov za katerega boste lahko zaprosili preko eDavkov.
  Cerifikat si nato lahko pred 1.1.2016 uvozite v našem programu.
 2. Razmislite in določite poslovne enote v katerih boste izstavljali gotovinske račune.
 3. Razmislite o načinu številčenja dokumentov. Pravilnik določa številčenje računov, ki morebiti ne bo kompatibilno z vašim dosedanjim načinom številčenja računov. V primeru nejasnosti že zdaj oz. pred koncem leta kontaktirajte podporo.
 4. Če za tisk gotovinskih računov uporabljate predlogo narejeno v Wordu vas opozarjamo, da bo od 1.1.2016 na računih obvezen izpis dodatnih podatkov zato bo potrebno prilagoditi predloge za tiskanje dokumentov.

Naštete točke so osnovni opomnik za pripravo na davčno potrjevanje računov. Pred koncem leta bomo v naši spletni pomoči objavili še posebna navodila v zvezi z davčnim potrjevanjem računov.

Komentarji na “Davčne blagajne – tehnične specifikacije so tu

 1. Zanima nas kako bo v primeru izdanega računa v veleprodaji, če bo plačan z gotovino.

  1. Ali bo pošiljanje računa na FURS vezano na “Način plačila”, izbran v glavi računa (gotovina, kartica, …)

  2.Ali bo račun poslan na FURS ob potrditvi osnutka v račun, ali ob izpisu oz. pošiljanju računa kupcu.

  2.Kako bo z popravkom-pošiljanjem na FURS v primeru, ko bo račun že poslan kupcu z “Načinom plačila”: nakazilo na TRR, in bo račun naknadno plačan z gotovino.

  lp

  1. Davčno potrjevanje računov bo vezano na način plačila. Način plačila bo po novem obvezen podatek tako, kot je to že v Hrvaški verziji.

   Račun bo na FURS poslan takoj ob izstavitvi, torej še preden se izpiše. To pa zato, ker nam FURS ob potrditvi računa sporoči enolični identifikator, ki je obvezen podatek na gotovinskem računu.

   Popravki zneskov in drugih relevantnih podatkov na davčno potrjenem računu niso več mogoči. Popravek se naredi s storno računom in izstavitvijo novega računa. Pri tem se na FURS pošlje tako storno račun, kot tudi novi račun. Nekatere podatke, kot je npr. popravek napačnega naziva stranke bo pod določenimi pogoji še vedno možno spremeniti zato, ker se ti podatki ne pošiljajo na FURS.

 2. Zanima me, ali bo program znal v primeru uporabe “veleprodajnega modula” in izbranega načina plačila “gotovina” tiskati na recimo prenosni pos tiskalnik?

  Hvala

  1. Na POS tiskalnik lahko tiskate tako, kot na vsak drugi tiskalnik pod pogojem, da imate nameščen ustrezni gonilnik znotraj operacijskega sistema. Enako velja tudi za tablice.

   Direktno tiskanje oz. direktna komunikacija s POS tiskalniki preko serijskega porta pa je podprto v našem programu POS client.

 3. Predvidevam, da vaše posodobljene predloge za tisk dokumentov že vsebujejo obvezne dodatne podatke, ki bodo potrebni od 1.1.? (četrta točka v članku)
  Hvala in LP

  1. Ne, trenutne predloge v naši galeriji so še vedno narejene na podlagi trenutno veljavne zakonodaje. Nove predloge za račune s podatki obveznimi od 1.1.2016 dalje bodo pripravljene do konca meseca oktobra.

 4. Pozdravljeni,

  kaj pa tisti uporabniki, ki več ali manj poslujemo z nakazili preko banke in tu pa tam v letu izdamo kakšen račun, ki je plačan z gotovino?
  Hvala,lp Tatjana

  1. V vašem primeru je najboljše, da si uvozite davčni certifikat v spletno verzijo programa in jo uporabljate še naprej. Na FURS se bodo potrdili samo tisti računi, kjer boste določili gotovinsko plačilo.

 5. se nam zgodi, da napačno označimo način plačila. Recimo, da označim kartico plačano je pa z gotovino in obratno, plačano z gotovino označila sem pa kartico. Ali moram ta račun stornirat?
  Hvala

 6. Pozdravljeni
  Zanima me ali bo ta program možmo prilagoditi tudi za taxi službe ker do sedaj kar je ponudnikov ne ponuja nobeden programa ki bi bil kompatibilen s taksimetri ki so nameščeni v vozilih. kaksna je možnost mobilne verzije za tablico in s tem ne mislim na verzijo ki že obstaja za androide in katero tudi uporabljam. Ker za delo v vozilih je ta program preveč kompliciran da bi ti lahko stranki v parih sekundah izdal račun.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav

 7. Pozdravljeni,
  zanima me kako je z davčnimi blagajnami za osebe, ki imajo priglašeno osebno dopolnilno delo (izdelke prodajam v koncesijski prodajalni in na spletu ter sejmih).

 8. Spoštovani,

  Zanima me, ali mate morda že narejeno povezavo s kakšnim programom za vodenje sob (prenočišča)

  1. Tega trenutno nimamo. Seveda pa se lahko vse realizira pod pogojem, da obstajajo ustrezne tehnične možnosti na drugi spletni strani in ste pripravljeni financirati razvoj potrebne dodelave.

 9. Se po izdaja računov preko APIja kaj spremenila, glede na to, da je treba predhodna komunikacija s FURSom? Lahko po novem letu pričakujemo težave z izdajo preko APIja – več 10 ali celo preko 100 računov zaporedno? Bodo potrebne kakšne prilagoditve na naši strani?

 10. Super, hvala za odgovor! Bom nadaljeval kar tule, mogoče komu pride prav:

  -ko enkrat uvoziš certifikat za potrjevanje, ali se potem potrjujejo vsi izdani računi?
  -kako vpliva podatek o načinu plačila na sam račun? Se na podlagi tega podatka račun potrdi/ne potrdi?
  -“Possible ways of payment: unknown, bankTransfer, cash, cheques, eurocardMastercard, visa, karanta, amex, diners, activa, ba, cashOnDelivery, moneta, directDebit, PayPal”: vprašanje, kaj od tega je gotovinsko plačilo in kaj ne? Primer spletne trgovine, ki pošilja pakete z odkupnino – pri pošiljanju s Pošto Slovenije prejemnik paketa poštarju plača UPN nalog s svojimi osebnimi podatki, kar pomeni, da gre za negotovinsko plačilo. V primeru GLSja pa prejemnik denar le preda GLSu, ki potem v imenu GLSa nakaže pobrane kupnine, kar pomeni, da gre za gotovinsko poslovanje. Kateri način plačila je ustrezen za pošiljanje s Pošto in kateri z GLSom (če ima to sploh kak vpliv)?

  1. Ko se certifikat uvozi se ne zgodi še nič. Za potrjevanje je potrebno najprej registrirati poslovne enote.

   Potrjujejo se tisti računi, kjer je izbran ustrezen način plačila. Med načine plačila, ki se potrjujejo spada tudi plačilo ob dostavi.

 11. Pozdravljeni!

  Ali je med redne bookmarke že dodan novi bookmark za potrebe davčnega potrjevanja računov? Oziroma kako je/bo rešen ta del?

  Hvala

 12. -Ali bo program (PRODAJA) podpiral možnost, da račune izstavlja več delavcev v podjetju? (zaradi javljanja davčne številke na furs)?
  -Kakšna bo cena najema programa POS Touch?
  -Zavezanec prodaja na 10 štantih 3 dni v letu – ali bo možno, da samo takrat najame POS Touch programe?
  Hvala

  1. Program že zdaj omogoča, da ga uporablja več uporabnikov in tako bo ostalo tudi za naprej. Na uporabniku oz. na partnerju/zaposlenemu na katerega je vezan uporabniški račun morate po novem dopolniti podatke tako, da vnesete davčno številko.

   Program PosTouch je dejansko samo nova verzija uporabniškega vmesnika prilagojena za tablice. V online varianti je program kot del spletnega programa že vključen v naročniški paket. V offline varianti pa je to del programa POS client in stane enako, kot POS client.

   Dodatek za POS client se obračunava na mesečni osnovi. Če ga stranka aktivira 3 dni v nekem mesecu, se bo obračunal dodatek za cel mesec. Letni strošek je torej 15 EUR + DDV.

 13. Ali bo veleprodajni izpis računa pri nastavitvi tiskanja “uporabi splošne nastavitve” če bo plačan z gotovino, vseboval vse podatke, ki jih zahteva izpis davčno potrjenega računa.
  Ali bo potrebno izpis oblikovati nas novo, v Wordu.
  lp

  1. Vsi vnaprej pripravljeni izpisi dokumentov (računi, dobropisi, avansni računi) bodo vsebovali vse potrebne podatke v kolikor bodo davčno potrjeni.

   Izpise, ki so oblikovani v Word-u pa bo treba v primeru davčnega potrjevanje dopolniti oz. na novo oblikovati z dodatnimi bookmarki.

Komentarji so zaprti.