e-mail client_e-racuni_blog

Zašto moj kupac ne zaprima račun koji šaljem iz programa?

Ako ste slali e-poštu iz internet aplikacije e-racuni.hr, a da primatelj istu nije zaprimio ili je bila preusmjerena u neželjenu poštu, vrlo vjerojatno ste se pitali što uzrokuje navedeni problem.

Internet aplikacija e-racuni.hr šalje izlaznu poštu na sličan način kao što to rade klijenti e-pošte (primjerice: Outlook, Thunderbird, Mac Mail i sl.).  Za svakog klijenta potrebno je unijeti postavke kako bi zaprimao i slao poruke iz vaše e-mail adrese. Slično je i u internet aplikaciji e-racuni.hr.

U programu je preuzeto zadan e-mail poslužitelj za izlaznu poštu ponuđača A1, a pošta se preuzeto šalje iz adrese outbox@e-racuni.com. U tom slučaju se e-mail adresu korisnika zadaje u polju “Reply-To”:

Postavke posluzitelja e-poste

Postavka je zadana za sve korisnike. Poteškoće se eventualno mogu pojaviti samo pri zaprimanju odgovora na poslane e-mail adrese, ako e-mail klijent na strani primatelja ignorira polje “Reply-To”.

Za korištenje vlastite domene, koja nije registrirana na A1 klijentu e-pošte, imate mogućnost:

  • kreirati SPF record na poslužitelju domene (za uređivanje SPF recorda kontaktirajte administratora internet domene tj. mail poslužitelja). Pomoću tog mehanizma određujete iz kojeg poslužitelja pošte se može slati pošta pod vašom domenom. Uključite poslužitelj pošte A1 i omogućite slanje pod vlastitom domenom i SMTP poslužitelja od A1.
  • slati iz outbox@e-racuni.com, a adresu pošiljaoca zadati u “Reply-to:”.
  • unijeti postavke poslužitelja pošte vlastite domene iz kojeg će se slati izlazna pošta. Za izlaznu poštu koristi se protokol SMTP. U slučaju postavki po mjeri upišite SMTP postavku poslužitelja pošte vaše e-mail adrese i vrata (port) putem kojih se šalje. Prije unosa SMTP poslužitelja upišete kriptografski protokol putem kojeg želite slati. U slučaju kada je to SSL, postavka SMTP može biti:

“ssl:posta.test.hr”

Za TLS je sljedeća:

“tls:posta.test.hr”

Ukoliko ne koristite vlastitu domenu već imate otvorenu e-mail adresu kod ponuđača kao što su npr. gmail, yahoo, office365, itd.. (primjer ime.prezime@gmail.com) potrebno je upisati po mjeri SMTP postavke poslužitelja pošte vaše e-mail adrese i vrata (port) putem kojih se šalje. Za najčešće korištene primjere poslužitelja pošte, u internet aplikaciji imate unaprijed zadane postavke SMTP poslužitelja i vrata (porta). Postavke samo izaberete iz padajućeg izbornika i upišete osobne podatke poštanskog sandučića (mail adresu, korisničko ime i zaporku za e-mail):

SMTP posluzutelj_2

Postavke slanja izlazne pošte u internet aplikaciji e-racuni.com zadaju se za svakog korisnika individualno ili na način da vrijede za sve korisnike programa.

  • Kada u tvrtki imamo više zaposlenika i više korisničkih pristupa u internet aplikaciju e-racuni.hr i želimo da svaki korisnik šalje e-poštu iz svoje e-mail adrese. U tom slučaju svaki korisnik uređuje svoje postavke za slanje e-pošte u izborniku “Moje postavke”.
  • Ako želimo da se sva izlazna pošta uvijek šalje sa iste adrese, bez obzira koji je korisnik šalje, tada postavke slanja e-pošte uređujemo putem “Postavke tvrtke”.

U postavkama tvrtke na raspolaganju su i dodatne mogućnosti, a koje se odnose na slanje izlazne pošte. Slika u nastavku prikazuje raspoložive postavke, koje možete označiti (ili odznačiti):

PostavkePoste_dodatneMogucnosti

Preuzeto je označeno da se pri svakom slanju prodajnog dokumenta pohranjuje privitak e-maila u arhivu dokumenata. Ako u vašoj tvrtki planirate način slanja e-poštom kupcu, ova opcija može utjecati na povećanje arhive dokumenata (prostor na disku kojeg zauzima vaša baza).

Najćešće greške korisnika pri uređivanju postavki za slanje izlazne pošte:

Postavke za slanje putem vlastitog SMTP poslužitelja u internet aplikaciji e-racuni.hr zadane su sasvim ispravno, no unatoč tome pri testiranju i slanju javlja se greška? Razlog može biti u postavkama poslužitelja pošte. Dolje navodimo neke od najčešćih primjera:

  • Koristite Gmail račun za e-poštu? U tom slučaju je u postavkama (Proslijeđivanje POP/IMAP) potrebno omogućiti POP za svu poštu. U postavkama sigurnosti potrebno je uključiti prijavu sa provjerom u dva koraka uporabom zaporke.  Više o toj temi dostupno je na sljedećoj poveznici: https://e-racuni.com/Croatian/WikiPage-100292C
  • Koristite Office 365? Greška može nastati pri autentifikaciji ako je u vašem administracijskom centru onemogućen AUTH SMTP. Više o tome kako ponovno omogućiti autentifikaciju SMTP opisano je na sljedećoj poveznici: https://tinyurl.com/w4ytr75b
  • Promjena zaporke poštanskog sandučića. Korisnik pri promjeni zaporke u poštanskom sandučiću zaboravi da je istu zaporku potrebno ažurirati i u postavkama izlazne pošte u internet aplikaciji e-racuni.hr.
  • Unos pogrešnih pristupnih podataka. Pri uređivanju postavki za slanje e-pošte putem vlastitog SMTP poslužitelja korisnik unosi korisničko ime i zaporku za prijavu u internet aplikaciju e-racuni.hr, što je pogrešno. Na ovom mjestu zahtjevan je unos korisničkog imena i zaporke koje koristite za prijavu u vaš e-mail račun, a kojeg želite koristiti za slanje e-pošte iz programa.

Opis postupka uređivanja postavki za slanje izlazne pošte možete pročitati i u online uputama:

https://e-racuni.com/Croatian/WikiPage-1002947

Ukoliko vam se konfiguriranje elektroničke pošte i dalje čini previše zahtjevno, obratite se administratoru internet domene ili e-mail poslužitelja ili kontaktirajte korisničku podršku na mail: helpdesk@e-racuni.com.

Komentirajte!

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Zahtjevana su sva polja.