Slanje e-računa u javnoj nabavi izravno iz programa e-računi

Ponosni smo što je od 1.12.2018. iz programa e-racuni.hr omogućeno elektroničko slanje računa (e-računa) izdanih prema javnim i sektorskim naručiteljima izravno u servis FINA e-računi za državu.

Isti su, sukladno Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, od 1.7.2019. obavezni zaprimati račune isključivo u elektroničkom obliku.

U namjeri da vam osiguramo što jednostavnije uvođenje novog načina slanja računa u vaše poslovanje, registrirali smo se za proslijeđivanje e-računa u javnoj nabavi.

Ako ste korisnik programa e-racuni.hr, to znači da za slanje e-računa u javnoj nabavi ne morate pridobiti nikakve dodatne cerifikate niti dodatnu programsku opremu.

Postupak aktivacije usluge slanja e-računa u javnoj nabavi je vrlo jednostavan. Sve što je potrebno učiniti je, na FINA-u proslijediti obrazac putem kojeg obavještavate da za slanje e-računa u javnoj nabavi koristite program e-racuni.hr.

Obrazac možete preuzeti u našim online uputama ili ga zatražiti od naše korisničke podrške.

Odmah nakon što FINA obradi vaš zahtjev, aktivirati ćemo vam uslugu slanja e-računa u javnoj nabavi. Od tog trenutka dalje je u programu e-racuni.hr za vas dostupna sva funkcionalnost, potrebna za slanje prvog e-računa u javnoj nabavi.

Kako napisati i poslati prvi e-račun u javnoj nabavi?

Za pisanje računa koristite posve isti postupak kojim pišete i račune za ostale kupce, jer nema posebnosti. I u ovom je slučaju vrlo važno pripaziti na unos ispravnih podataka o kupcu.

Kada završite s unosom svih podataka, jednostavno izdajte račun. Po izdavanju računa, u alatnoj traci pojavljuje se opcija za slanje vašeg izdanog računa iz programa e-racuni.hr izravno u servis FINA e-računi za državu.

Kako točno pokrećete slanje e-računa u servis FINA e-računi za državu, prikazano je na sljedećoj slici:

SlanjeRacunaFINA

 

U alatnoj traci računa kliknite na gumb ‘Slanje’ i odaberite ‘Slanje dokumenta na FINA-u’.

Po potvrdi slanja, otvara se maska s prikazom dokumenata, koji će biti poslani na FINA-u (PDF i XML datoteke). Potrebno je još samo kliknuti na gumb ‘Pošalji':

PotvrdaSlanjaeRacunaFINA

 

Po završetku procesa slanja, u alatnoj traci računa iskazane su informacije o datumu i satu slanja e-računa, te o statusu slanja što znači da ćete unutar računa vidjeti je li slanje bilo uspiješno:

Poslane-RacunFINA

 

Ako zatrebate pomoć ili dodatne informacije, svakako kontaktirajte našu korisničku podršku za asistenciju pri slanju e-računa u javnoj nabavi.

Komentirajte!

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Zahtjevana su sva polja.