Prva stranica 
Natrag 
Naprijed 
Novosti 
 Kopiraj URL stranice 
 
Natisni stranNatisni stran  
e-računi upute za uporabu  >  Vođenje zaliha  >  Izvještaji  >  Upute za Intrastat izvj...

Upute za Intrastat izvještavanje

Za izradu intrastat izvještaja potrebno je u modulu |Postavke |Postavke tvrtke |Poslovanje u poljima "Intrastat izvješćivanje za primitke" i "Intrastat izvješćivanje za otpreme" odrediti prag izvješćivanja (prag uključenja ili posebni prag).

  
Polja "Izvješćivanje intrastat za primitke" i "Izvješćivanje intrastat za otpremu" za određivanje praga izvješćivanja
  
  Slika 1: Polja "Izvješćivanje intrastat za primitke" i "Izvješćivanje intrastat za otpremu" za određivanje praga izvješćivanja


Pri unosu artikla potrebno je popuniti atribute carinska tarifa i država porijekla, a riječ je o obaveznim podacima za Intrastat izvješćivanje:

  
Polja "Država porijekla" i "Carinska tarifa" koja obavezno moraju biti popunjena
  
  Slika 2: Polja "Država porijekla" i "Carinska tarifa" koja obavezno moraju biti popunjena


Na otpremnicama i primkama nalaze se 3 intrastat atributa: vrsta posla, vrsta transporta i uvjeti isporuke. Ti podaci već imaju preuzete vrijednosti (za prag uključenja), a zadati im možemo i drugačije vrijednosti. Polja je moguće uređivati izravno na primci tj. otpremnici klikom na Izmijeni u desnom kutu dokumenta i zatim klikom na [+] prikaži intrastat podatke:

  
Postupak uređivanja polja na dokumentu za Intrastat
  
  Slika 3: Postupak uređivanja polja na dokumentu za Intrastat

  
Unos i uređivanje podataka za intrastat na dokumentu
  
  Slika 4: Unos i uređivanje podataka za intrastat na dokumentu


Po unosu svih potrebnih postavki pokrenuti možete izvoz datoteka za intrastat putem modula |Izvještavanje |Svi izvještaji |Zalihe |Izvoz za intrastat. Najprije odredimo tok robe za koji želimo izvoziti podatke.

  
Izvoz izvještaja za intrastat
  
  Slika 5: Izvoz izvještaja za intrastat


PrimitciIntrastat podaci za primitke (vrsta posla, transporta i uvjeti isporuke) uzimaju se iz primka. Ostali podaci (iznosi, podaci o artiklima...) preuzeto se preuzimaju iz primka osim kada označimo preuzimanje podataka iz ulaznih računa. Uz izvještavanje za primitke izvoze se i podaci o storniranim (izdanim) računima (veza na otpremnicu) i odobrenjima (veza na storno otpremnicu).
OtpremaIntrastat podaci za otpremu (vrsta posla, transporta i uvjeti otpreme) preuzimaju se iz otpremnica. Ostali podaci (iznosi, podaci o artiklima...) uzimaju se iz (izdanih) računa. Ovdje se još izvoze i podaci sa storno primka.
Razdoblje izvještajaBiramo razdoblje za koje želimo kreirati izvještaj (pojedinačni mjesec).
Uloga dokumentaPreuzeto je zadano "Izvorni obrazac" no u slučaju potrebe zadati možemo i "Nadomjesni obrazac" odnosno "Brisanje prethodno dostavljenog obrasca".
Tip datotekeTip datoteke za uvoz u sustav Intrastat je XML. Tip datoteke Excel koristi se u svrhe provjere podataka koje izvažamo.

Intrastat izvješćivanje ne možemo pokrenuti za razdoblje koje prethodi datumu aktivacije funkcionalnosti već samo za razdoblje po aktivaciji funkcionalnosti intrastat izvješćivanja.

---
Zadnja sprememba 12.01.2024 8:09:45
© E-RAČUNI d.o.o. 2003-2024