Prva stran 
Nazaj 
Naprej 
Novosti 
 Kopiraj povezavo na to stran 
 
Natisni stranNatisni stran / poglavje  
e-računi navodila za up...  >  Obračun plač in drugih ...  >  Obračun poslovne uspešn...

Obračun poslovne uspešnosti ali božičnica

V kolikor imamo v podjetju izplačilo poslovne uspešnosti naredimo v ta namen ločeno vrsto dohodka.

Sprva je potrebno vnesti novo postavko za obračun plače v meniju |Plača |Šifranti in nastavitve |Postavke obračuna , ki ima vrsta izplačila bruto stimulacija, kot spodaj na primeru:

poslovnaUspesnost01.gif

Oznaka vrstice je lahko poljubna in ne rabi biti enaka, kot na zgornji sliki.

Po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je izplačilo v višini 100% povprečne mesečne plače v RS, kot neobdavčeno z dohodnino, če je znesek izplačan enkrat v koledarskem letu vsem upravičenim delavcem hkrati in če so v splošnem aktu delodajalca določeni kriteriji in upravičenost vseh delavcev do dela plače za poslovno uspešnost ali pa če niso upravičeni vsi delavci, pod pogojem, da je s kolektivno pogodbo dogovorjena možnost izplačila dela plače za poslovno uspešnost.

V kolikor bomo pripravili obračun poslovne uspešnosti v mesecu novembru ali decembru, bo program izračunal maksimalni neobdavčen znesek iz povprečja mesečnih povprečnih plač zadnjih 12 mesecev. V kolikor bo zadnja aktualna povprečna plača bolj ugodna, se upošteva ta in ne povprečje plač zaposlenega.

Od 22.3.2022 velja, da se za neobdavčen del upošteva povprečna plača zaposlenega v zadnjih 12 mesecih, če je le ta višja od povprečne plače v Sloveniji, sicer pa velja povprečna plača v Sloveniji.

Od 01.01.2020 je prenehala veljati vrsta dohodka 1152 za namene poročanja na eDavkih. Za obračun poslovne uspešnosti in božičnice je potrebno narediti le obračun pod vrsto dohodka 1151

Za namene poročanja o izplačilih za poslovno uspešnost pred 01.01.2020, sta uvedeni 2 vrsti dohodka (obračun plač - REK1)

---
Zadnja sprememba 20.12.2022 7:55:39
© E-RAČUNI d.o.o. 2003-2024