Prva stranica 
Natrag 
Naprijed 
Novosti 
 Kopiraj URL stranice 
 
Natisni stranNatisni stran  
e-računi upute za uporabu  >  Banka  >  Automatski prijenos ban...

Automatski prijenos bankovnih izvoda izravnim povezivanjem s bankom

Program e-racuni.hr omogućuje automatski uvoz prometa na bankovnim računima za sve EU banke sukladno PSD2 Direktivi. Svrha automatskog uvoza je vidljivost svih bankovnih transfera u programu u trenutku nastanka, čime je zatvaranje otvorenih stavki dostupno odmah i bez potrebe za ručnim uvozom datoteka iz internet bankarstva.

Automatski uvoz izvoda aktiviramo unutar šifrarnika bankovnih računa u modulu |Banka |Bankovni računi.

  
Šifrarnik bankovnih računa
  
  Slika 1: Šifrarnik bankovnih računa

  
Povezivanje s bankom izravno putem e-racuni.hr
  
  Slika 2: Povezivanje s bankom izravno putem e-racuni.hr

U slučaju da povezivanje uređuje osoba koja ima pristup do više tvrtki te je ovlaštena za upravljanje bankovnim računima tih tvrtki, na jednom mjestu može aktivirati vezu i to za sve izabrane tvrtke istovremeno!

Navedeno uređujemo klikom na gumb Poveži s bankom gdje naprije izaberemo banku, a u nastavku još i bankovne račune tvrtki za koje želimo aktivirati automatski uvoz bankovnih izvoda:

  
Povezivanje s više bankovnih računa istovremeno
  
  Slika 3: Povezivanje s više bankovnih računa istovremeno

Na ovaj način nije potrebno ulaziti u svaku tvrtku zasebno i pojedinačno uspostavljati vezu već to možemo učiniti na jednom mjestu za sve račune istovremeno i time uštedjeti dragocijeno vrijeme!

  
Slanje poveznice za autorizaciju e-poštom iz programa
  
  Slika 4: Slanje poveznice za autorizaciju e-poštom iz programa

Uspostavljena veza s bankom ostat će aktivna 90 dana. Po isteku 90 dana potrebno je ponovno izvršiti autorizaciju kojom programu produžujemo pristup do podataka na računu. Program će osobu koja je izvršila autorizaciju na vrijeme podsjetiti o skorom isteku autorizacije putem e-pošte i poslati poveznicu za produženje autorizacije.

Po uspostavljanju veze izvodi će postepeno biti uvoženi u program bez vremenskog razmaka čime je omogućena brža likvidacija neraspoređenih priljeva i odljeva.

Po uvozu prve transakcije za određeni dan na isti će izvod biti uvožene i ostale transkacije istog dana pod uvjetom da izvod nije knjižen!

Po uspostavljanju veze program će uvoziti sav promet na bankovnom računu i time kreirati izvode od zadnjeg upisanog izvoda za taj bankovni račun u programu.

Ako u programu još nismo upisali ni jedan izvod za taj bankovni račun, po uspostavljanju veze s računom uvoziti će se izvodi za najviše do 90 dana unazad. Većina banaka ima dostupnu povijest samo za to razdoblje, no postoji mogućnost da neke banke nude uvid u izvode i za kraće razdoblje.

To vrijedi i za slučaj ako smo u program unijeli bankovni izvod povezan s bankovnim računom, a koji je primjerice stariji od 90 dana (npr. zadnji upisani izvod za povezani bankovni račun je za 120 dana unazad). U tom slučaju će biti uvoženi izvodi samo za zadnjih 90 dana što znači da među postojećim izvodom u programu i zadnjim uvoženim izvodom za najviše 90 dana program neće imati izvode stoga ih je potrebno uvoziti na neki drugi način.

---
Zadnja sprememba 04.12.2023 12:18:27
© E-RAČUNI d.o.o. 2003-2024