Prva stranica 
Natrag 
Naprijed 
Novosti 
 Kopiraj URL stranice 
 
Natisni stranNatisni stran / poglavje  
e-računi upute za uporabu  >  Vođenje zaliha  >  Popis zaliha (inventura)

Popis zaliha (inventura)

Popis zaliha tj. inventura tijekom i/ili krajem poslovne godine obveza je propisana Zakonom o računovodstvu, a kojom usklađujemo stvarno popisano stanje u količinama i vrijednostima sa knjiženjim stanjem. Unos popisa zalihe primjenjujemo i u svrhe prijenosa početnog stanja zalihe ukoliko tek započinjemo s korištenjem sustava e-racuni.hr.

Preduvjet za automatsku konverziju i iskazivanje početnog stanja vrijednosti robe na zalihi u valuti euro u 2023. godini je zaključen popis zalihe sa datumom popisa 31.12.2022.

Evidenciju popisa zaliha vodimo u modulu |Zalihe |Popis zaliha, a pregled i pretraživanje popisa moguće je primjenom raznih kriterija pretraživanja:

  
Izrada novog popisa zaliha
  
  Slika 1: Izrada novog popisa zaliha

Izradu novog popisa zalihe tj. koncepta popisa započinjemo klikom na gumb Novi popis zaliha. Podaci o artiklima koje vodimo u šifrarniku i knjiženim količinama se automatski prenose u novi popis zaliha. Popis možemo dopuniti ručno izravno u programu ili izvoziti stavke popisa u excel datoteku, dopuniti podatke u datoteci i uvoziti tu datoteku u postojeći koncept popisa.

Popis ne obuhvaća samo količine već i vrijednosti robe na zalihi stoga je važno da na artiklima iskazujemo ispravne nabavne i prodajne cijene na temelju kojih će program preračunati ispravne popisane vrijednosti.

Zaključen popis zaliha ujedno zaključava naknadne promjene količina, brisanje i/ili dodavanje artikala na postojećim skladišnim dokumentima te ujedno blokira unos novih skladišnih dokumenata sa datumom koji prethodi datumu zadnjeg popisa, konkretno:

Ova je blokada neophodna kako bi knjiženo i stvarno stanje iskazano u popisu bilo ispravno, bez mogućnosti utjecanja na promjenu/neusklađenost tog stanja eventualnim naknadnim promjenama zalihe po skladišnim dokumentima sa datumima prije datuma popisa.


Reference na stran

---
Zadnja sprememba 29.12.2022 19:58:19
© E-RAČUNI d.o.o. 2003-2024